søndag 19. januar 2020

Investere i plantasje i utlandet


En plantasje man kan høste frukter (utbytte) fra hver år kan være en alternativ investering som investor. Men er det lønnsomt forhold til risiko og arbeid?

Jeg var en tur til Filippinene der vi besøkte en kokosnøttplantasje som var til salgs. Den var i Tupi som ikke er så langt fra General Santos. Området har mange plantasjer da klimaet er bra for dyrking av frukt (eks: Bananer, ananas, avokado, sitron, vannmelon, kokos etc). Her finner du også en av verdens største ananasplantasjer, som tilhører Dole.


Hva du bør dyrke:
Snakk med de lokale bøndene da de vet best. I følge en bonde jeg snakket med var dyrking av kakao og kokos det mest lønnsomme å dyrke. Men også ris da det er stor etterspørsel. Prisene har steget mye siste tiden. Men dette kan selvsagt endre seg raskt.

Drift og vedlikehold:
Undersøk hvor ofte det må høstes, og hvem som skal gjøre det.
Et kokostre høster man 4 ganger i året, og leverer til en sentral som distribuerer det videre for salg.
På Filippinene er det vanlig å ansette en "care taker" som tar seg av alt av høsting og vedlikehold av plantasjen. Det var vanlig at denne personen får 1/3 eller 30% av det som ble høstet som betaling.

En vanlig arbeider (snikker, sjåfør etc) har en dagslønn på rundt 80 NOK pr dag. En lærer ligger på rundt 5000 NOK pr måned.

Husk at det er en fordel at plantasjen har tilknytning til vei, vann og strøm.

Pris:
Kokosplantasjen vi besøkte var på 1 dekar og kostet 1,5 million Peso. Dette tilsvarer ca 226 000 NOK. Plantasjen kostet 500 000 peso for noen år siden, så prisen har steget mye. Kokosplantasjen hadde 150 kokosnøttre, som i snitt ga en inntekt på 60 000-80 000 peso pr år. Vi fikk også tilbud på en risplantasje på 1,5 dekar til 1,3 million Peso.

Så det er tydelig av bonden tjener mer ved å selge tomten, fremfor å høste kokos.Husk!
For å kunne kjøpe noe på Filippinene må man være Filippinsk, eller være gift med noen fra Filippinene. Banksystemet der er heller ikke som i Norge, og selger foretrekker kontanter.

På Filippinene får man ingen prospekt, eller papirer fra takstmann. Du får ofte et dårlig mobilbilde og lite informasjon. Så det er anbefalt å se eiendommen først, og kjøpe gjennom megler så alle papirer blir OK.

Bli oppdatert:
Abonner på vårt nyhetsbrev her