søndag 26. januar 2020

Investere i klokker for nybegynnere

Investere i klokker med mål om at det skal stige i verdi er vanskelig. Men med noen enkle grunnregler kan det øke dine sjanser. Klokker som er laget i Sveits er ofte av bra kvalitet, men de koster ofte en del (50K+). Men kjøper du bruk er det mindre sannsynlighet for å tape penger.

Rolex 
Det mest kjente merket, og selv kongen i Norge bruker Rolex GMT. Grunnen til at Rolex er så populært er fordi Rolex alltid har hatt sine egne urverk, og ikke vært avhengig av andre. Samt de er in-house laget. Urverkene har ikke endret seg mye siste 50-60 årene. Rolex lager ikke mange versjoner av en klokke, og de forandrer ikke på klokkene. De gjør det bare hvert 10 år.

Årsaken til at prisene stiger så mye er ikke fordi de har den beste klokken, men at de lager klokker i begrenset opplag. Prisen er også høy fordi det er så omfattende å sette sammen, stille inn, trykktestes etc.

Det er ofte ventelister på 2-10 år for å kjøpe en Rolex. En ny Rolex pepsi som koster 82 000 kr ny, betaler folk gjerne 150 000 kr brukt så lenge de slipper ventetiden. Rolex er også flinke med markedsføring (James bond, tennis-mesterskap etc). Mange mener at Rolex Daytona - Stål og gull er den peneste klokken fra Rolex

Seiko
Billig og holder lenge, så du får mye kvalitet for pengene. Men kjøp solar fremfor knekt, da knekt ofte går i stykker. Seiko er som rolex, bare billigere. En Seiko mekanisk kan fint gå i 20-30 år. Seiko spork er en av de største metall klokkene som er mekaniske og ble kun produsert i 1 år. Den kostet 3000 kr for 8 år siden, men i 2019 koster den 13 000 på ebay. Alle som har Rolex har en Seiko i samlingen.

Omega
De lager nye variasjoner hele tiden med limited edition. Dette medfører at den ikke lenger blir så eksklusiv. Men Omega lager bedre urverk en rolex. Mange mener at Omega seamaster - (Blå og gull) er den peneste klokken

Breitling 
Et av favoritt merkene til samlere, og du bør sjekke de ut. De har produsert klokker og armbåndsur nesten kontinuerlig siden 1884. Breitling med ETA (sveitsiske produsenten) urverk har bedre kvalitet en omega på selve kassen. Mange mener at Breitling chronomat 44 - I gull og stål er den peneste klokken.

Service
Om du kjøper brukt bør du undersøke når den var på service sist. En service kan raskt koste 5 - 20 000 kr, og bør gjøres hvert 5-7 år (noen ganger 10 år på ETA urverk). Du får ikke igjen for servicen når du selger klokken, så det kan være lurt å selge klokken før den må på service. Automatiske klokker liker best å gå hele tiden, ikke hvile i en skuff når den ikke er i bruk. Dette pga oljen i klokken. Men den kan ligge en måned uten noe problem. Om den må på service eller har fått skade kan du undersøke om innboforsikringen kan dekke det.

Forhåndsregler:
Sørg for at klokken har boks, årsmodell, sertifikat og papirer på når service ble gjort. Ellers kan du gjøre en dårlig investering. Klokker i helgull faller ofte i pris, bortsett fra Rolex. Du får mye mer hakk og riper i gull en i metall. Men det viktigste er at du liker klokken.

Bli oppdatert:
Abonner på vårt nyhetsbrev her