mandag 2. desember 2019

Hvordan investere i Bitcoin og Ethereum på børsenHva er Bitcoin og Ethereum, og hvordan kan du investere i det?
Enkelt forklart er det en digital valuta som ingen bank har utstedt. Du kan heller se på det som fysiske kontanter. Det er akkurat som dine kontanter du har i din personlige lommebok, så du vet hvor de er. Dette kan du utveksle med andre mennesker uten å kontakte banken, eller en tredjepart. Så lenge du tar godt vare på din lommebok og passordet til denne er det bare du som kan overføre Bitcoin, Ethereum og andre kryptovalutaer.

Men hvordan kan du investere i dette?
Du kan dessverre ikke kjøpe den "ekte" Bitcoin eller Ethereum på børsen, men du kan kjøpe tracker sertifikat (ETN) som følger kursen til Bitcoin og Ethereum på børsen. Så dersom Bitcoin stiger så stiger også verdien på sertifikat, eller motsatt. Du kan kjøpe sertifikat for trading, eller være langsiktig. Du finner sertifikatene på First North Sweden, med ticker kode:Fordeler med kjøp av sertifikat:
- Enkelt å komme igang som nybegynner. Opprett konto hos Nordnet.no med BankID, og søk opp «BITCOIN XBT» eller «ETHEREUM XBT».
- Du slipper å være redd for å bli hacket, eller miste lommeboken din.
- Du mister ikke alt om du glemmer passordet ditt (noe du gjør med ekte krypto). 
- Du slipper komplisert rapportering til Skatteetaten av kryptovalutaen. Nordnet gjør det for deg.

Ulemper med å kjøpe sertifikat:
- Du kan ikke bruke det for å handle i butikken (ikke mange støtter dette uansett). Du kan heller ikke veksle inn i andre valutaer. Bruk det heller til trading eller langsiktig investering.
- Du får ikke gleden av "fork". Dersom det skjer en splitting av valutaen, så får du ikke det som blir tatt ut.
- Den er i Svenske kroner, så du en liten valutarisiko.
- De som har utstedt sertifikat på børsen kan gå konkurs.

Er ikke tracker sertifikat noe for deg?
Da kan du kjøpe ekte Bitcoin og Ethereum hos Coinbase.com (ref link som gir deg 100 kr gratis). Du må verifisere deg med BankID og PASS. Husk å beskytt kontoen din med et sikkert passord, og aktiver to-faktor-autentisering. Bruk Kryptosekken for enklere rapportering til Skatteetaten